İBB Kesenin Ağzını Açtı! Başvuru Yapan Her Eve 4500 TL Yatırılacak

İBB Kesenin Ağzını Açtı! Başvuru Yapan Her Eve 4500 TL Yatırılacak
Kahramanmaraş merkezli olan deprem bildiğiniz gibi 11 şehirde ağır yıkıma sebep oldu. Uzmanlar tarafından İstanbul’da deprem olacağının uyarısının yapılmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı...

Kahramanmaraş merkezli olan deprem bildiğiniz gibi 11 şehirde ağır yıkıma sebep oldu. Uzmanlar tarafından İstanbul’da deprem olacağının uyarısının yapılmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe tarafından İstanbul’da olası bir depreme karşı gerçekleştirilen hazırlıklar ve riskli binalarda gerçekleştirilecek tahliyeler kapsamında İstanbullulara sunulacak yardımlar ve destekler hakkında da bilgi verildi.

Başvuru Yağmuruna Tutulmuş Vaziyetteyiz!

Deprem bölgesinde İBB ekiplerinin de çalışmalarının devam ettiğine değinen Dr. Buğra Gökçe,  Anka Haber Ajansı’ndan Oktay Yıldırım ve Adem Karabayır ile konuşma yaptı. Gökçe tarafından yapılan açıklamada:

“İstanbul'da yoğun bir başvuru yağmuruna tutulmuş vaziyetteyiz. Daha sonra rakamları tekrar size bildireceğim. İBB, 2019 yılından bu yana hızlı bina taraması adı altında İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri ile yürüttüğü bir bilimsel analiz çalışması yapıyor. Bu çalışma, 'Pera Projesi' diye de adlandırılan bir çalışma.

Ülkemizdeki 6306 sayılı riskli yapıların belirlenmesine ilişkin mevzuattan bir önceki adım. Çünkü bizim mevzuatta tarif edilen, riskli yapı analizimiz, vatandaşa riskli yapının belirlenmesinden sonra 60 artı 30 günlük bir süre tanınarak 90 gün içerisinde yapının tahliyesini ve yıkımına ilişkin bir süreci tarif ediyor.

Dolayısıyla 6306 sayılı yasa kapsamında başvuruda bulunan vatandaşlar, riskli yapılarda mutasyonunu aldıktan sonra evlerini boşaltmak durumunda kalacakları için çoğunlukla bu başvuruda bulunmaktan imtina ediyor.”

Kiracıya 4500 TL Kira Yardımı

Özellikle deprem bölgesinde bulunan kişilerin evi ağır hasarlı çıktıysa devlet tarafından kiracıya bildiğiniz gibi tek seferlik taşınma yardımı veriliyor. Biz de aynı uygulamaya devam edeceğiz. Kiracının evi boşaltması anlamında bu 4500 TL’lik kira yardımı verilecek. Bu durumu en riskli binalardan başlayarak uygulayacağız. Ayrıca meclisimizde bekleyen bir faiz desteği uygulaması da mevcut. Eğer faizle ilgili vatandaşlarımızın çıkmasına ilişkin bir garantör rolü oynayabilirse bu karar da meclisten çıkarsa faiz desteği sağlayan yapıların dönüşümü anlamında bir iş yapacağız denildi.