FED Kararı Altın Fiyatını Nasıl Etkiledi? İslam Memiş'e Göre TCMB Yarın Ne Yapacak?

FED Kararı Altın Fiyatını Nasıl Etkiledi? İslam Memiş'e Göre TCMB Yarın Ne Yapacak?
Tüm para piyasalarında etkili olan ABD Merkez Bankası faiz kararı açıklandı. Dün başlayan toplantı, bugün Türkiye saatiyle akşam saatlerinde bitirildi. Gözler ise artık FED Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmaya kesildi.Powell'ın...
Tüm para piyasalarında etkili olan ABD Merkez Bankası faiz kararı açıklandı. Dün başlayan toplantı, bugün Türkiye saatiyle akşam saatlerinde bitirildi. Gözler ise artık FED Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmaya kesildi.

Powell'ın konuşması öncesinde açıklanan faiz kararı 25 baz puanlık artış yönünde oldu. Karar öncesinde piyasanın beklentisi de 25 baz puanlık artış olurken, beklenti karşılandı.

Karar Altın Fiyatını Nasıl Etkiledi? 

Tüm piyasalar FED'in kararını beklerken 25 baz puanlık artışa gidildi. FED kararı öncesinde altındaki seyrin nasıl olacağını öngördüğünü aktaran Memiş ise tahminlerini açıklamıştı.

 1- 25 baz puan faiz artırırsa ne olur? Banka iflasları sonrasında psikolojik mesaj için faiz artırımına devam etmesi önemli. 25 baz puan faiz artırımı, parite, altın ve gümüş fiyatlarında gerilemeye, dolar endeksinde yükselişe neden olabilir.

Altının ons fiyatı (xau/usd), bin 915 dolar, gümüşün ons fiyatı (xag/usd), 21,80 dolar seviyesine gerileyebilir. EUR/USD paritesi, 1,0630 seviyesine gerileyebilir. Dolar endeksi (dxy), 105 seviyesine tekrar yükselebilir.

Altın fiyatları ise kara sonrasında yeşile döndü. Piyasada bankacılık krizi nedeniyle yaşanan endişe ve artan belirsizlik, yatırımcıları altına yönlendirdi. Gram altın fiyatı, FED kararı açıklandıktan hemen sonra bin 202 TL'ye kadar yükseldi. Bu yazının yazıldığı dakikalarda da bin 198 TL civarındaydı. Bir önceki kapanışı ise bin 187 TL civarındaydı.

Çeyrek altın fiyatı, karardan hemen sonra bin 995 TL'den 2 bin 12 TL'ye sıçradı. Şu anda 2 bin 7 TL olan çeyrek fiyatı, önceki gün bin 988 TL'den kapanmıştı.

Son olarak ons altın fiyatı, FED öncesi bin 947 dolar civarında seyrederken, karar sonrasında bin 962 TL'ye fırladı. Bu yazının yazıldığı dakikalarda bin 958 dolar civarında olan ons fiyatı, dün bin 940 dolardan kapanış yapmıştı.

TCMB Ne Yapacak?

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam MEmiş, FED sonrasında yarın Türkiye'nin alacağı faiz kararına dair tahminlerini açıkladı:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yarın saat 14.00’de faiz kararını açıklayacak. Ya 50 baz puan faiz indirimine gideceği ya da pas geçeceği beklentili yorumlayayım. 1- 50 baz puan faiz indirimi tercih edilirse dolar yukarı yönlü hareketlerini sürdürebilir. Euro, altın ve gümüşün gram fiyatlarında yükselişler görebiliriz. Borsada ise satışlar.

Öte yandan Memiş, bir diğer tahmininde ise TCMB'nin faiz kararında pas geçmesini değerlendirerek, "Piyasa Fed’in etkisinde kalmaya devam eder, TCMB’nin etkisi azalır. Özellikle dışarı odaklı etkileşim süreci görebiliriz. Fed’i görmeden pozisyon almamak gerek" dedi.