EYT'liler Kılını Kıpırdatmadan 1.152 TL Fazla Maaş Alabilecekler!

EYT'liler Kılını Kıpırdatmadan 1.152 TL Fazla Maaş Alabilecekler!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla kaldırılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar'daki (EYT) yaş şartı, milyonlarca vatandaşı emekli yapmanın yolunu açtı. Ancak devam eden enflasyon ortamı ve her gün azalan alım...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla kaldırılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar'daki (EYT) yaş şartı, milyonlarca vatandaşı emekli yapmanın yolunu açtı. Ancak devam eden enflasyon ortamı ve her gün azalan alım gücü nedeniyle emeklilerin çalışmaya devam etmelerine kesin gözüyle bakılıyor.

Çalışmaya devam edecek olan EYT'liler için ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, işverenlere yükünün azaltılacağını söylemişti. Hatta bu kapsamda emeklilerin kıdem tazminatları için KGF destekli kredi verileceğini duyurmuş, çalışmaya devam edecekler için de vergiden düşürme imkanı sunulacağını açıklamıştı.

Maaşların yatacağı tarihler kesinleşirken, hesaplamalar, EYT'lilerin 1.150 TL daha fazla maaş alabilecekleri bir formül ortaya koydu.

EYT'liler Nasıl Daha Fazla Maaş Alabilir?

EYT'de hangi koşullarda emekli olunacağı zaten açıklanmıştı. SSK'lı kadınlarda için 20 yıl sigortalılık süresi, erkeklerde de 25 yıl sigortalılık süresi şartı koyulmuştu. Primlerinde eksik olanlar için de borçlanma yapılarak emekli olunabilme hakkı tanınmış, yaş şartı da kaldırılmıştı.

Prim eksiğini kapatmak için yapılacak olan borçlanmanın ise emeklilik hakkının yanı sıra farklı bir avantajı daha beraberinde getirdiği ortaya çıktı. Primlerini borçlanma yöntemiyle kapatan EYT'liler, çalışmaya devam etmeleri durumunda vergi ödemeyecekler.

Çalışmaya devam eden EYT'li, prim borçlanması yaptıklarına dair belgeyi işverenlerine götürdüğünde, ücret bordrolarındaki borçlanma tutarını düşürebilecekler. Böylelikle de çalışanın bordrosunda vergi hesaplanmayacak. Bu sayede vergiler dahil edildiğinde, EYT'li bir çalışan çalışmaya devam ettiğinde daha fazla maaş alabilecek.

EYT'liler 1.152 TL Daha Fazla Alacak

Borçlanma yaparak emekli olan EYT'lilerin çalışmaya devam etmesi durumunda alacağı tutar hesaplamalarında önemli bir detay ortaya çıktı. Bu detay ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi bordroda vergi hesaplaması yapılmaması. Vergiler çıkarıldığında alınacak olan net maaş tutarı ise 1.152 TL daha fazla oldu.

Brüt maaşı 17.500 TL olan bir çalışan, SGK'ya yaptığı borçlanma belgelerini işverenine teslim ederek, bordrosunda vergi kesintilerinin yapılmasının önüne geçebilecek.

Örnek verecek olursak, 17.600 TL maaşı olan bir EYT'liden vergi borçlanması yapılmaması durumunda, 1.312 SGK işçi payı, 56 TL damga vergisi, 1.152 TL gelir vergisi kesildikten sonra maaşı 14.978 TL olacaktır. Ancak eğer bu çalışan SGK borçlanması yaparsa, 1.152 TL'lik gelir vergisini ödemeyecek ve maaşı da 15.310 TL olacak.