EYT Düzenlemesinde Soru İşareti Oluşturan Detay! Çözümü Var

EYT Düzenlemesinde Soru İşareti Oluşturan Detay! Çözümü Var
Milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği EYT düzenlemesinde çalışmalar tamamlanırken, yürürlüğe girecek çalışmanın ayrıntıları merak ediliyor.Aralık'ta Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) gelmesi planlanan erken...

Milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği EYT düzenlemesinde çalışmalar tamamlanırken, yürürlüğe girecek çalışmanın ayrıntıları merak ediliyor.

Aralık'ta Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) gelmesi planlanan erken yaşta emeklilik (EYT) düzenlemesiyle 1.5 milyon vatandaş emekli olacak. Ancak düzenlemeye dair özellikle, "Primi yetmeyenler ne yapacak?" sorusu akılları karıştırıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlar emeklilik hesabı yaparken eksik primi olup da bunu askerlik, doğum borçlanması ile tamamlayamayanlar için isteğe bağlı sigorta seçeneğiyle borçlanma seçeneği sunulacak.

EYT sebebi ile henüz emekli olamamış kişilerin merakla beklediği süreçte sona gelindi. 2022'nin sonuna doğru tamamlanması hedeflenen çalışmalar bittiğinde taslak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından sunulacak.

EYT Şartlarını Sağlayan 1,5 Milyon Kişi Var

Öte yandan Bakan Vedat Bilgin, EYT düzenlemesinin Aralık ayında TBMM'ye geleceğini duyurdu. Bakan Bilgin, "2023 yılında EYT uygulanacak. İnşallah EYT düzenlemesini aralık içinde meclise sunacağız. EYT şartlarını sağlayan 1,5 milyon kişi var" şeklinde konuştu.

EYT'de primi yetmeyenler ise ne yapacağını merak ediyor. Bunun için bir çözüm mevcut. Eksik primi olup bunu askerlik, doğum borçlanması ile tamamlayamayanlar için isteğe bağlı sigorta seçeneği mevcut. Asgari ücret yükseldiğinde borçlanma maliyetleri de yükselecek. Yasa çıkar çıkmaz prim koşulu netleştiğinde e-Devletten başvurarak borçlanma yapılabilecek. Meslek hastalığı, tedavisi zor hastalıklar ve iş kazası sebebi ile çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybedenler de emekli olup aylık almaya hak kazanabilecek.