Emekliye Okkalı İntibak Zammı! TC Kimlik Numarasına Göre Ek 1.500 TL Düzenli Ödeme Başlıyor

Emekliye Okkalı İntibak Zammı! TC Kimlik Numarasına Göre Ek 1.500 TL Düzenli Ödeme Başlıyor
Geçmiş yıllarda 2000 yılından önce emekli olan vatandaşlar, oldukça düşük maaşlar alıyorlardı. Bu durum, intibak zammıyla düzeltilmişti. 2000 öncesi emeklilerin maaşları, 2000 sonrası emeklilere göre daha avantajlı hale...

Geçmiş yıllarda 2000 yılından önce emekli olan vatandaşlar, oldukça düşük maaşlar alıyorlardı. Bu durum, intibak zammıyla düzeltilmişti. 2000 öncesi emeklilerin maaşları, 2000 sonrası emeklilere göre daha avantajlı hale gelmişti. Ancak maaş bağlama sisteminde yapılan değişiklikler, bu sefer de 2000 sonrası emeklileri mağdur etti.

2000 Sonrası Emeklilerin İsteği Ne? 

2000 sonrasında emekli olan vatandaşların emekli maaşları, aylık bağlama oranı sisteminin değişmesiyle hesaplanmaya başlandı. Bu değişiklik sonucunda emekliler, daha düşük tutarlarda maaşlar alır hale geldiler. Bu durum, intibak zammı alan 2000 öncesi emeklilerle aralarında bir fark oluşmasına neden oldu. Bu duruma itirazda bulunan 2000 sonrası emekliler, kendileri için de bir intibak zammı talep ettiler.

Vedat Bilgin'e İletilen İntibak Zammı Talepleri

Emeklilerin intibak zammı düzenlemesi, bir süre önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e iletilmişti. Bakan Vedat Bilgin, Türkiye Emekliler Federasyonu ile bir görüşme yaparak emeklilerin sorunlarını dinlemişti.

Emeklilerin temsilcileri, 2000 sonrası intibak zammı taleplerini Bakan Vedat Bilgin'e ileterek, bu konuda çalışma yapılacağına dair söz almışlardı. Bu çalışmanın bir maliyeti olacaktı ve uygun bir maliyet sağlanması durumunda emeklilere bu imkanın sunulması planlanıyordu.

Emekliler İçin Yeni Çalışma Başlatıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeklilerin intibak zamlarıyla ilgili bir çalışma yürütüyor. Ancak bu çalışma sonucunda ortaya çıkacak maliyet henüz net değil. Eğer ortaya çıkan rakam, bütçeyi zorlamayacak bir düzeyde ise müjde açıklaması yapılması planlanıyor. Çalışma Bakanlığı'nın bu hafta içinde çalışmayı tamamlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunması bekleniyor.

Ancak Ankara'daki kulislerden sızan bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, intibak zammıyla ilgili yeni bir müjde verebilir. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklama yapması adına önümüzdeki hafta sonuna kadarki süreç dikkat çekiyor.

Emekli Maaşlarına 1.500 TL Eklenecek!

2000 sonrası emeklilere intibak zammı uygulanması durumunda maaşlara 1.500 TL ek ödeme yapılması planlanıyor. Ancak alınan bilgilere göre bu miktar, tüm emeklilere standart bir şekilde uygulanmayacak. Düşük maaş alanlara bu tutarda bir zam yapılacak, yüksek maaş alan emeklilerin zam miktarı ise daha düşük olacak. Kapsama giren emeklilerin maaşlarına 500 TL ile 1.500 TL arasında ek bir zam yapılacak.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak? 

Bu yıl emekli olan vatandaşların en düşük maaşı 7 bin 500 TL olarak belirlenirken, bahsi geçen intibak eğer uygulanırsa, bin 500 TL artış ile maaşlar 9 bin TL'ye yükselecek. 7 bin 500 TL'den daha fazla maaş alanlarda ise yapılan zam miktarı kademeli olarak azalarak, emekliler arasındaki bu fark en aza indirgenmiş olacak.

Emekliye Bayram İkramiyesi Verilecek mi? 

Emekli maaşına yapılması planlanan eşitlemenin yanı sıra emekli ikramiyeleri de bir süredir gündemde kendine yer buluyor. Bilinenlere göre bu yıl emekli bayram ikramiyeleri 2 bin TL olacak. Vatandaşlar için tutar şimdilik bir tartışma konusu olsa da ilerleyen günlerde değiştirilmesi hala mümkün.