Devletin Emeklilere Borcu Var! Bu Yöntemle Faiziyle Birlikte Geri Alabileceksiniz

Devletin Emeklilere Borcu Var! Bu Yöntemle Faiziyle Birlikte Geri Alabileceksiniz
Devletin emeklilere tanıdığı haklardan biri olan emlak vergisi muafiyetiyle ilgili önemli bir gelişme daha yaşandı. Bazı emeklilere sağlanan bu hakkın kullanımına dair yeni kurallar da eklendi. Belediyelerin emeklilerden tahsil...

Devletin emeklilere tanıdığı haklardan biri olan emlak vergisi muafiyetiyle ilgili önemli bir gelişme daha yaşandı. Bazı emeklilere sağlanan bu hakkın kullanımına dair yeni kurallar da eklendi. Belediyelerin emeklilerden tahsil ettiği emlak vergilerinin bazı kısımlarında ise iadenin yolu açılmış oldu.

Peki, emeklilerin emlak vergisi muafiyeti nedir, nasıl kullanılır? Kimler emlak vergisinden muaf olacak ve emlak vergilerinin geri ödemeleri nasıl yapılacak?

Emekliler Hangi Şartlarda Emlak Vergisi Ödemiyor?

Emekliler için devam eden emlak vergisi muafiyetinde, muafiyetin geçerli olabilmesi için bazı şartların da sağlanması gerekiyor. Bu şartlar arasında ise emeklinin tek konutu olması en başta geliyor. Eğer emeklinin üzerine kayıtlı iki konut varsa, bu konutların her biri için ayrı ayrı emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Ancak emekli eğer tek bir konuta sahipse, emlak vergisinden muaf oluyor.

Aynı zamanda söz konusu tek konutun brüt büyüklüğünün de 200 metrekareyi aşmaması gerekiyor. Ayrıca son olarak, emeklinin emekli maaşından başka bir geliri olmaması da sağlanması gereken şartlar arasında yer alıyor.

Devre Mülk İçin Emlak Vergisi Devam Ediyor 

Bir diğer merak edilen konular arasında yer alan devre mülklerin vergisi, emlak vergi muafiyetini de etkiliyor. Eğer bir emeklinin hali hazırda konutu varsa ve bir de devre mülk sahibiyse, vergi ödemesi gerekiyor.

Ancak, yaşanan bir mahkeme olayında devre mülkler için de muafiyet konusunda değişiklik yapıldı. Mahkemeden çıkan bir emsal karara göre devre mülk hakkının, tatil amaçlı olarak taşınmaz payına yönelik kurulan bir hak niteliğinde olduğu belirlendi. Ayrıca, ikinci bir taşınmaz niteliği taşımadığı da eklendi. Böylelikle emeklinin sahip olduğu konut dışında aldığı devre mülklerin sürekli gelir elde edilebilecek bir mesken olmadığı belirlendi.