Devletin Binlerce Vatandaşa Borcu Var! Bu Yöntemle 3 Bin TL'den Fazla Ödeme Alabileceksiniz

Devletin Binlerce Vatandaşa Borcu Var! Bu Yöntemle 3 Bin TL'den Fazla Ödeme Alabileceksiniz
Geçtiğimiz yıllarda dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de ciddi problemlere yol açan Covid-19 salgını, pek çok önlem alınmasını gerektirmişti. Alınan önlemler arasında sokağa çıkma yasağı da yer almıştı. Salgın...

Geçtiğimiz yıllarda dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de ciddi problemlere yol açan Covid-19 salgını, pek çok önlem alınmasını gerektirmişti. Alınan önlemler arasında sokağa çıkma yasağı da yer almıştı. Salgın döneminde vatandaşların sağlığı için uygulanan sokağa çıkma yasağı ve diğer tedbirlere  uymayanlara çeşitli cezalar da verilmişti. Ancak yapılan yeni bir açıklamada bu cezalarla ilgili önemli bir karar duyuruldu.

Gelen bir son dakika haberine göre, salgın döneminde kesilen cezaların iade edilmesine karar verildi. Sokağa çıkma yasağı ve maske takmama gibi nedenlerle para cezası alan 321 bin kişi, ödemiş oldukları 309 milyon TL'lik tutarı geri alabilecek.

Peki, idari para cezalarının iadeleri ne zaman yapılacak? İadeler ne şekilde ödenecek, vatandaşların ne yapması gerekiyor? İşte merak edilen tüm detaylar...

AYM Kararı İptal Edildi 

Geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi, bu konuyla ilgili emsal niteliğinde bir karar açıklamıştı. Ancak bu karar, ödenmiş olan para cezalarının iade edilmeyeceğini belirtiyordu. Bunun üzerine yeni bir karar daha alındı ve cezaların iade edilmesi sonucuna ulaşıldı. Bu kapsamda da daha önce Covid-19 önlemlerine uymayarak ceza alanların ödedikleri miktarı geri alabileceği açıklandı.

2.7 Milyar TL'lik Ceza Silinmişti 

Medyada yer alan haberlere göre pandemi süresi boyunca maske takmama ve sokağa çıkma yasağını ihlal eden toplam 1 milyon 388 bin 865 kişiye para cezası kesilmişti. Bu cezaların toplam miktarı ise 3 milyar TL'yi bulmuştu. Ceza kesilen vatandaşların büyük bir kısmı bu cezaları öderken, ödenmemiş olan 2.7 milyar TL'lik cezalar da silinmişti.

309 Milyon TL'lik İade Yapılacak

Yapılan yeni bir duyuruda, Covid-19 döneminde maske takmama ya da sokağa çıkmama cezasını ödeyen kişilere ödedikleri miktarın iade edileceği açıklandı. Pandemi döneminde kesilen cezaları ödeyenler için iade süreciyle ilgili detaylar belirlenmeye başlandı. Yapılan hesaplamalara göre toplamda 321 bin 380 kişinin ödemiş olduğu 309 milyon TL tutarındaki cezaların iade edileceği kararlaştırıldı.

Geçtiğimiz günlerde ise pandemi döneminde kesilen cezaları ödemeyenlerin cezaları, Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla silinmişti. Bu şekilde, cezalarını ödemeyen kişilerin üzerlerindeki yük hafifletildi. Ayrıca mahkemede alınan "idari para cezaları iade edilemez" kararı da Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edildi.