Çiftçilere 45 Tonluk Destek Dağıtıldı! 900 Bin TL Değerinde Destek Sunuldu

Çiftçilere 45 Tonluk Destek Dağıtıldı! 900 Bin TL Değerinde Destek Sunuldu
Ağustos ayının son haftasına gelindiğinde de Türkiye genelindeki çeşitli belediyeler çiftçilere destek sağlamayı sürdürüyor.

Çiftçilerin merakla beklediği ağustos ayının üçüncü tarımsal destek ödemesi bu hafta cuma günü hesaplara aktarıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı belirli bir takvime göre tarımsal destek ödemelerini ağustos ayında da çiftçilere iletirken, belediyeler de yeni projeler geliştirmeye ve çiftçilere destekler sunmaya devam ediyor. Bu çerçevede, belediyelerin başlattığı destek programlarına dair araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. Belediyeler, çiftçilere destekler sağladıkça resmi internet sitelerinden ya da sosyal medya hesaplarından kamuoyuna bilgi veriyorlar.

Çiftçilere Tohumluk Arpa Desteği

300 milyon TL'nin üzerindeki ağustos ayının üçüncü tarımsal destek ödemesi bu hafta cuma günü çiftçilere verilirken, belediyeler de ağustos ayının ortasında yeni desteklere dair açıklamalarda bulunuyorlar. Bu kapsamda, çiftçiler belediyelerden gelecek açıklamaları ve duyuruları yakından takip ediyorlar. Silivri Belediyesi tarafından başlatılan Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Törenleri ile 225 çiftçiye 900 bin TL değerindeki 45 ton tohumluk arpa dağıtılırken, söz konusu desteğe dair açıklamada bulunan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ''Silivri Belediyesi bugün İstanbul’un en büyük çiftçisi konumunda. Yaptığımız çalışmalardan elde ettiğimiz saman, silajlık mısır, yem bezelyesi, ayçiçek tohumu ve ayçiçek yağı gibi ürünleri Silivrili hemşehrilerimizle paylaşıyoruz. Hayvancılarımızın aşı ücretlerini 2 yıldır Silivri Belediyesi olarak biz karşılıyoruz. Belediyemizin envanterine kazandırdığımız katı gübre serpme makinesi ile ahır gübrelerinizi alıyor ve ücretsiz bir şekilde tarlalarınıza taban gübresi olarak dağıtıyoruz. Bu yıl 1.000 ton tohumluk arpa ürettik. Bu 1.000 ton tohumluk arpanın 600 tonunu çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Ayrıca bu tohumları systiva ile ilaçladık ve bu sayede çiftçilerimizi 1 milyon TL’lik ilaçlama maliyetinden de kurtarmış oluyoruz. Sırf 30 bin dönüm arazi bu tohumlarla ekilmiş olacak. Bakın, dünyada ekilen tahılların yüzde 35’i sertifikalı tohumla ekiliyor. Sertifikalı ürün demek her türlü tetkikten geçmiş, ilaçlanmış, rekoltesi yüksek ürün demek. Türkiye’de sertifikalı ürün ekilme oranı kaç biliyor musunuz? Yüzde 8. Silivri’de ise yüzde 85. Bu rakam Silivri Belediyesinin yaptığı çalışmalar sayesinde bu seviyelere geldi. Ben Tarımsal Hizmetler Müdürlüğündeki tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Türk tarımı yerli uçak kadar, yerli İHA’lar, SİHA’lar kadar önemli. Bu nedenle hem çiftçilerimize destek olmaya hem de Türk tohumculuğuna, Türk ıslahçılığına omuz vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Tarımsal Destek Ödemeleri Ağustos 2023

Çiftçilere sağlanan 45 ton tohumluk arpa dağıtımının yanı sıra, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde hesaplara yatırdığı tarımsal destek ödemesinin ayrıntıları da merak ediliyor. Ağustos ayının üçüncü tarımsal destek ödemesinin alt kalemleri şu şekilde:

Hayvan Hastalığı Tazminatı desteği kapsamında 123 milyon 468 bin 540 TL,
Süt Analizi desteği kapsamında 86 milyon 214 bin 121 TL,
Yağlı Tohumlu Bitkiler desteği kapsamında 60 milyon 713 bin 671 TL,
Uzman Eller desteği kapsamında 17 milyon 821 bin 825 TL,
Sertifikalı Tohum desteği kapsamında 10 milyon 562 bin 938 TL,
Anaç Koyun-Keçi desteği kapsamında 1 milyon 148 bin 50 TL,
Toprak Analizi desteği kapsamında ise 849 bin 800 TL