Borçluların Dikkatine! Sicil Affı İçin Tarih Verildi

Borçluların Dikkatine! Sicil Affı İçin Tarih Verildi
Kredi ve kredi kartı borçlarına getirilecek sicil affına ilişkin detaylar merakla bekleniyor. Milyonlarca insanın borçlarının silinmesine ilişkin torba yasa ile yapılacak düzenleme, 2009 yılından bu yana yapılmış en kapsamlı...

Kredi ve kredi kartı borçlarına getirilecek sicil affına ilişkin detaylar merakla bekleniyor. Milyonlarca insanın borçlarının silinmesine ilişkin torba yasa ile yapılacak düzenleme, 2009 yılından bu yana yapılmış en kapsamlı düzenleme olacak.

Sosyal desteklerle ilgili torba yasa teklifiyle, 'kara liste' olarak da bilinen Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarında yer alan kredi borçluları için sicil affı geliyor.

10 Milyondan Fazla İnsan ve Şirketi İlgilendiriyor

10 milyondan fazla insanı ve şirketleri ilgilendiren madde, Karşılıksız Çek ve Protestolu Senet ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Yasa’nın çıktığı Ocak 2009 yılından bu yana en kapsamlı düzenleme olacak.

Kişilere sicil düzeltme olanağı tanınıyor. Karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, zamanında ödenmeyen kredi kartı ve diğer kredi ödemeleri sebebi ile kredi puanları düşen kişiler, sicil affı sayesinde düzeltme şansı bulacak.

Bu haktan, 1 Ekim 2022 tarihinden önce anapara ve taksit ödeme tarihi olan kişiler ve şirketler yaralanabilecek. Borçlarını 1 Temmuz 2023’e kadar ödeyebilenlerin ya da yapılandıranların, Bakanlar Birliği Risk Merkezi'nce kayıtları silinecek.

Eski Borçlar Görünmeyecek

Şirketlerin ve kişilerin, kredi ya da finansal kuruluşlara yaptıkları işlemler, geçmiş dönem performansları dikkate alınmayacak. Eski kayıtlar görünmeyecek. Bu kayıtlara tüketici finansman şirketleri, faktoring şirketleri, finansal kiralama şirketleri, bankalarca yapılan kredilendirmeler, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde dahil edilecek.

Bunları sağlayan finans kuruluşlarına işlemler için hukuki ve cezai sorumluluk verilmeyecek.

Borçlu Sayısında Büyük Artış

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından yayımlanan raporda bu sene Temmuz 2022 itibari ile bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş, borcu süren insanların sayısının 4 Milyon 144 bin kişiden fazla olduğu belirtildi.

Protesto edilen senet sayısı 2022 yılında 206 bin 419 oldu. Mali değeri 7 milyar 81 milyon liraya ulaşan senetlerden yalnızca 1 milyar 248 liralık kısmı protesto edildikten sonra ödendi.