Araç Sahibi Olmak İsteyenler Dikkat! Öyle Bir İndirim Geliyor ki...

Araç Sahibi Olmak İsteyenler Dikkat! Öyle Bir İndirim Geliyor ki...
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak yeni matrah düzenlemesi, araç sahibi olmak isteyenlerin yüzünü güldürecek. Yeni matrah düzenlemesi ile bazı araçlardan daha az ÖTV alınacak. Yüzde 80'lik ÖTV diliminde yer alan...

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak yeni matrah düzenlemesi, araç sahibi olmak isteyenlerin yüzünü güldürecek. Yeni matrah düzenlemesi ile bazı araçlardan daha az ÖTV alınacak. Yüzde 80'lik ÖTV diliminde yer alan bir araç yüzde 45 dilime girecek ve 531 bin TL'lik fiyat 426 binlere kadar düşecek.

İndirim sayesinde ÖTV'ye esas olan rakam düşeceğinden otomobil fiyatları da aşağı çekilecek.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği'yle görüşme yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, araçlarda matrah düzenlemesinde son aşamaya gelindiğini ve 1 Aralık'tan itibaren uygulamanın hayata geçirileceğini ifade etti.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre OYDER Başkanı Altuğ Erciş, Bakan Nebati'ye matrah güncellemesi talebini sunduklarını ifade ederek, "Öte yandan otomobil alımlarında, tüketicilerin krediye ulaşma konusunda yaşadıkları zorlukları da Bakan Nebati'ye ilettik. Matrah güncellemesinin bir mecburiyet haline geldiğini bildiklerini, bu konuda çalışma yapıldığını, en kısa zamanda konunun sonuca bağlanacağını belirttiler. Diğer sorunlarla alakalı çalışmaya ve sektörü rahatlatacak adımlar atmayı sürdüreceklerini söylediler" şeklinde konuştu.

Matrah Nedir?

Matrah, vergilendirmeye esas olan kazancın tespit edilmesinde temel alınır ve bir gelirin üzerindeki giderler düşülerek elde edilen tutar üzerinden hesaplanır. Matrah vergisi hesaplamasında kullanılan gelir miktarı hesaplanır. Burada matrah indirimi aracın herhangi bir vergi olmadan çıplak fiyatını gösteriyor.

Araç alımlarında ÖTV değişikliği son olarak ocak ayında yapılmıştı. Bu sayede, değişiklik öncesinde yüzde 80 ÖTV diliminin alt sınırında bulunan modellerin bazılarında yüzde 10 kadar fiyat indirimi uygulanarak yüzde 70 ve yüzde 60 ÖTV dilimine geçmişti. Normalde yüzde 122.9 artması beklenen Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yetkisini kullanarak bu rakamı daha az bir oranda artıracağı öngörülüyor.