Altın Fiyatında Son Durum Ne? Gram Altın Kaç TL'den Kapanış Yaptı? 2023 Altın Fiyat Tahmini

Altın Fiyatında Son Durum Ne? Gram Altın Kaç TL'den Kapanış Yaptı? 2023 Altın Fiyat Tahmini
Bildiğiniz üzere altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (FED) gelecek hafta yapacağı para politikası toplantısını bekliyor.Gelecek hafta yapılacak olan toplantıya dair beklenti ise %75 ihtimalle 50 baz puanlık ve %25 ihtimalle...

Bildiğiniz üzere altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (FED) gelecek hafta yapacağı para politikası toplantısını bekliyor.

Gelecek hafta yapılacak olan toplantıya dair beklenti ise %75 ihtimalle 50 baz puanlık ve %25 ihtimalle de 75 baz puanlık artış yönünde.

ADB'de gelecek dönem resesyonu işareti olarak kabul edilen 10 yıllık tahvil faizi ve aylık hazine bono getirisi arasındaki fark 84 baz puana çıktı ve bu da 2000 yılından beri ilk kez görüldü. Bu nedende de dolar ve emtia fiyatlarında belirsizlik hakimiyet gösterdi.

Riskler Altın Fiyatını Hareketlendirdi

Uzmanlar ve analistler, dünya genelinde güçlenen resesyon endişeleri nedeniyle merkez bankalarının para politikası toplantılarına odaklandılar. Ancak tüm bu riskler, güvenli liman altına olan talebi arttırdığından, altın fiyatı da hareketlendi.

Putin'in nükleer bir çatışma ihtimaline yönelik söylemleri ise yatırımcıların altına olan ilgisini artırdı.

Dolar endeksi bugün güne %0.2'lik bir artışla başlarken, ons altın fiyatı, dünkü %0.9'luk düşüşüne kıyasla nötr seyretti. Bu yazının yazıldığı dakikalarda ise 1.787,59 dolardan işlem görüyor.
Öte yandan gram altın fiyatı, güne yatay bir seyirle başlayarak 1.071 TL civarında seyretti, şu anda da 1.073 TL seviyesinde. Çeyrek altın fiyatı ise gün içindeki 1.755 TL'lik fiyatı aşarak, 1.776 TL seviyesine oturdu.

Uzmanlardan Altın Fiyat Tahmini 

Bloomberg Intelligence'nin analistleri altının, 2023'te en iyi performans gösterecek emtia olduğunu düşünüyor. Hatta öyle ki konuya yönelik değerlendirme yapan makro stratejist Mike McGlone, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
Temel senaryomuz, merkez bankası sıkılaştırmasını gevşemeye kaydıracak küresel bir deflasyonist sıfırlama yönünde. Bu da altının temelini oluşturan gelişme olacak. Dünya bir resesyona girerse, altının 2023’te en iyi performansı gösterecek emtia olması mümkün.

Altın Fiyatı 20 Yıl Önceki Trendi Yakalayabilir

Yorumlarına devam eden McGlone, altın grafiklerinde 20 yıl önceki trendi gördüğünü söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

Dolar ve euro cinsinden fiyatlandırılan altın arasındaki eşitsizlik, 1999’daki fiyatlar için kalıcı bir temel oluşturan seviyelere yaklaşıyor. Dünyanın geri kalanı yaklaşık 20 yıl önceki yankı trendlerini yakalamaya çalışırken, Fed enflasyonu ve artan varlık fiyatlarını dizginlemek için agresif sıkılaştırma yapıyor. Bu da doları destekliyor. Şimdi destekler, altın fiyatının bu temelde başlayan ralliyi sürdürmesi için güçleniyor.

Merkez Bankaları Altın Satın Alıyor

Öte yandan üçüncü çeyrekte merkez bankalarının yaklaşık 400 ton altın satın alması da talebin arttığını gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta Dünya Altın Konseyi (WGC), merkez bankalarının sadece Ekim ayında 31 ton altın aldığını bildirdi. Ayrıca, Global Resmi Altın Rezervi'nin de Kasım 1974'ten bu yana en yüksek seviyelerinin toplamda 36.782 ton olduğunu belirtti.