4 Milyonluk Bir Eve Çıkacak Kredi Belli Oldu! Konut Kredisi Resmen Açıklandı

4 Milyonluk Bir Eve Çıkacak Kredi Belli Oldu! Konut Kredisi Resmen Açıklandı
BDDK tarafından konut kredilerine ilişkin yapılan duyurular yakından takip edilirken son gelişmeler sonrası kredi oranları merak edildi.

Ev almayı düşünen vatandaşlar, düşük faizli konut kredisi ile ilgili güncel gelişmeleri yakından takip ederken ev kredilerine ilişkin flaş bir gelişme yaşandı.

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara kolaylık sağlamak için çalışmalar yapan Merkez Bankası ve BDDK konut kredisi için hazırlıklarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz geçtiğimiz süreçte yaptığı açıklamalarda, ilk defa ev alacak olan vatandaşlar için BDDK'nın ve Merkez Bankası'nın çalışmalar yürüttüğünü belirtmişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından geçtiğimiz günlerde de konut kredilerine ilişkin alınan yeni bir karar gündeme bomba gibi düştü. BDDK'nın kararı, özellikle ikinci evini alacakları ilgilendiriyor. Karara göre; ikinci evini alacakların kullanabileceği kredi oranları da düşürülüyor.

ikinci-konut.jpeg

İkinci Konutunu Alacaklara Kredi

Artık ikinci konutunu satın alacak vatandaşlar, alacakları konutun değerine göre daha düşük bir kredi oranıyla karşılaşacaklar. Örneğin, ikinci konutunu 5 milyon TL değerinde almayı planlayan bir birey, evin değerinin yalnızca yüzde 22.5'i kadar kredi kullanabilecek.

Öte yandan, ilk evini alanlar için ise herhangi bir kredi kısıtlaması uygulanmayacak. Karar kapsamında; 5 milyon TL'ye kadar olan sıfır konutların yüzde 22,5'ine kredi verilecek.

Karara göre, 5 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5’i kadar kredi kullandırılabilecek.

İkinci evini almak isteyenlerin ne kadar kredi kullanabileceği merak ediliyor. Prof. Dr. Şenol Babuşcu ikinci konuta sahip olmak isteyenlerle ilgili BDDK'nın düzenlemesine ilişkin değerlendirme yaptı.

konut-kredisi.webp

4 Milyon TL'lik Eve Ne Kadar Kredi Çıkar?

Düzenlemede ikinci konutunu alacak olanların kredi tutarları yüzde 75 oranında azaltılacak. Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu karara ilişkin şu ifadelere yer verdi:

- İkinci konutunu alacak olanlara verilecek kredi tutarı düşürülüyor.

-İkinci konutta (kendisinin,eşinin veya 18 yaş altı çocuklarının evi var ise) evin değerinin %22.5’i kadar kredi verilebilecek."

Babuşcu karar ilişkin "Örneğin: 4 milyon TL’lik bir ev alacaksanız maksimum 900.000 TL kredi çıkacak" örneğini verdi.