2023 Yıllık Program Yayımlandı! Memur ve Emekli Maaşları Belli Oldu

2023 Yıllık Program Yayımlandı! Memur ve Emekli Maaşları Belli Oldu
Cumhurbaşkanlığı 2023 yıllık programının yayımlanması ile memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı belli oldu. İşte detaylar…Milyonlarca vatandaş yeni yıla girmeden memur ve emekli maaşlarının ne kadar zam alacağını...

Cumhurbaşkanlığı 2023 yıllık programının yayımlanması ile memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı belli oldu. İşte detaylar…

Milyonlarca vatandaş yeni yıla girmeden memur ve emekli maaşlarının ne kadar zam alacağını merak ediyor. Geçtiğimiz ay TÜİK’ in enflasyon oranlarını açıklaması ile yine gündeme gelen memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları bugün de gündemde yer almaya devam ediyor. 2023 senesine ait yıllık planın yayımlanması ile memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam belli oldu.

2023 Yıllık Program Yayımlandı!

Türkiye’ de 2022 yılında hem ocak hem de temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına zam yapıldı. Özellikle temmuz ayı güncellemesi ile birçok maaşta güncel rakamlar memnuniyet ile karşılandı. Öte taraftan o dönemde asgari ücrete de %30 oranında zam yapıldığını da vurgulamakta fayda var.

Temmuz ayında yapılan zamların ardından gözler bankaların emekli promosyon ödemeleri için hazırladığı kampanyalara çevrildi. Bu kapsamda özel bankalar birbirileri ile yarışa girdi. Müşterilerini rakip bankaların müşterilerine kaptırmamak için adete promosyon yarışı başlamıştı. Başlangıçta 2.500 ile başlayan promosyon ödemeleri en son 10 Bin TL’ nin üzerine çıktı diyebiliriz.

Özel bankaların küçük Anadolu şehirlerinde olmamasından kaynaklı birçok emekli vatandaş emekli maaşını bu bankalara taşıyamadı. Taşıyamadıklarından kaynaklı kampanyalardan da yararlanamadı. Dolayısı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı olaya el atarak kamu bankalarının da emekli promosyon ödemelerinde güncelleme yapılması talimatını verdi. Talimatın ardından kamu bankaları da emekli promosyon kampanyalarında güncelleme yaptı. Yapılan güncelleme ile vatandaşlar gerekli şartları yerine getirdiği takdirde kampanyadan yararlanabilecek. Gerekli şartları yerine getirip 3 yıl taahhüt veren kişiler maaşa göre emekli promosyon ödemesinden yararlanabilecek.

Memur ve Emekli Maaşları Belli Oldu!

Cumhurbaşkanlığı 2023 Yıllık Programı yayımlandı. Yayımlanan programda istihdamı arttıran, emekliyi, öğrenciyi, esnafı, çalışanların enflasyona karşı korunması, kritik projelerin yaşama geçirilmesi, tasarruf sahibini ve işletmeleri koruyan önemli adımlar atılması gibi hususlara dikkat çekildi. Programda en dikkat çeken konulardan bir tanesi de önümüzdeki yıl Sosyal Güvenlik Kurumuna, emeklilere yapılan ek ödeme, devlet katkısı, prim teşviklerinden kaynaklanan transferlerle prim ödeyemeyen kişilerin Genel Sağlık Sigortası pirimi olacak şekilde 582. 9 milyar TL miktarında bütçe transferinin yapılacağı olması oldu.

2023 yıllık programının detaylarına baktığımız zaman: Bor tesisleri kurulacak, Akkuyu nükleer santralden elektrik üretimi sağlanacak, dijital TL kullanımı başlayacak, elektrikli otobüsler uzun yola çıkacak ve bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de iklim değişikliği ile mücadele kapsamında uygun tarımsal üretimin yapılacağının altı çizildi.

Yıllık programda Bireysel Emeklilik Sistemi’ nde (BES) kalan kişilere avantajlı kredi imkanının sağlanması, emekli ve çalışanların korunmasına karşılık olarak çalışmaların yapılasına da değinildi. Öte taraftan program kapsamında yeni otomotiv meslek liselerine de dikkat çekildi. Bu kapsamda otomotiv sanayinin yoğun olduğu bölgelerde bu yönde çalışmalar yapılması belirtildi. Bu da Sakarya, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Aksaray ve Adana gibi illerde nitelikli işgücü açısından otomotiv endüstri meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının buralarda açılması ve kapasitelerinin geliştirilip yaygınlaştırılmasının sağlanmasına vurgu yapıldı.

Sonuç olarak şunu ifade edebiliriz ki Cumhurbaşkanlığı 2023 Yıllık Program ile Türkiye’ nin önümüzdeki yıl gerçekleştireceği amaçların hepsinin yer aldığını görüyoruz. dolayısı ile burada hemen hemen her sektörde gelişmeye de vurgu yapılmış. Bu kapsamda teknolojik olarak gelişmelerin yaşanacağı ve istihdam oranlarında artışın da yaşanacağını ifade edebiliriz. Dolayısı ile Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için bu konular oldukça önem arz ediyor.