2023 Asgari Ücrette Son Durum! Dudak Uçuklatan Rakamlar Verildi

2023 Asgari Ücrette Son Durum! Dudak Uçuklatan Rakamlar Verildi
2023 yılının yaklaşmasıyla gündemin en çok konuşulan konusu şüphesiz 2023'te uygulanacak asgari ücret oluyor. Asgari ücretin belirlenmesine sayılı günler kala vatandaşın gözü kulağı asgari ücrete 2023 yılında uygulanacak...

2023 yılının yaklaşmasıyla gündemin en çok konuşulan konusu şüphesiz 2023'te uygulanacak asgari ücret oluyor. Asgari ücretin belirlenmesine sayılı günler kala vatandaşın gözü kulağı asgari ücrete 2023 yılında uygulanacak zamdan gelecek habere odaklandı. Asgari Ücret Komisyonu'nun da toplanmasına birkaç gün kaldığı bilinirken yeni asgari ücrete ilişkin çok sayıda açıklama yapılıyor. Bunlara ek olarak; 2023 asgari ücrete ilişkin birçok tahmin peşi sıra geliyor.

Öte yandan iktidar cephesinin 2023'te uygulanacak asgari ücretin belirlenmesine yönelik çalışmaları devam ederken, milyonlarca vatandaş asgari ücrette yapılacak zamma ilişkin gelen açıklamaları araştırmaya devam ediyor.

2023 asgari ücretin belirlenmesinde önemli bir veri olan yıllık enflasyon rakamları da bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. TÜİK'e göre 2022 Kasım ayında yıllık bazda enflasyon yüzde 84,39 oldu.

Asgari Ücret 2023 Ne Kadar Olacak? 

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, asgari ücrete ilişkin yaptığı son açıklamada, "Bir rakam söylemem. Makul bir asgari ücretin belirlenmesine çalışılacaktır. Vatandaşımızın alım gücünü artıracak bir artış olacağını düşünüyorum. Alım gücünün artırılması en temel hedeflerimizden biridir. Kimseyi hayat pahalılığı altında ezdirmeyeceğiz. Türkiye'de asgari ücret ortalama ücret anlamına gelmiştir. Umuyorum iyi oldu denilecek bir artış olacaktır" ifadelerine yer verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret için yapılacak 2023 zammında enflasyona dikkat çekerek, "Aralıkta enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız" demişti. Bakan Bilgin, 24 Kasım 2022 Perşembe günü Star TV'de katıldığı programda ise, asgari ücrette yüzde 50'lik bir artış olup olmayacağına ilişkin, "Hayali değil, gerçekçi bir rakam üzerinde durmamız lazım" şeklinde konuştu ve bu oranın altında bir zammın mesajını verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da 2023 asgari ücrete dair, "2023'ün başında bütün bu meselelerin ardı ardına neticelendiği, hayata geçtiği bir süreci yaşamış olacağız. Aralıkta asgari ücret, ocakta ise memur ve emekli maaşlarına yönelik düzenleme yapılacak" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) 5. Olağan Genel Kurulu ve 6. Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmasında, "Derdimiz aralık ayında yapılacak yeni değerlendirmelerle asgari ücreti en uygun rakama çıkarmak" dedi.

Muhalefetten de 2023 Asgari Ücrete İlişkin Açıklamalar Geldi

Öte yandan muhalefet cephesinden CHP Sözcüsü Faik Öztrak asgari ücretin 7 bin liranın üzerinde olması gerektiğine dikkat çekerken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da 2023 asgari ücretin 10 bin liranın üzerinde olması gerektiğini söyledi.

2023 yılında asgari ücrete ilişkin HDP ise 12 bin 500 TL'ye çıkarılması önerisini yaptı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun da CNN Türk ekranlarında katıldığı bir programda, "Geçen yıl ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Yüzde 30 da temmuz ayında yapıldı. Yüzde 80'in üzerinde zam yapılmış oldu. Asgari ücrete zam konuşulurken, minimum düzeyde en düşük yüzde 50 seviyesinde zam yapılır. Asgari ücretin 8 bin 250 TL bandında olacağını düşünüyorum ancak bunun üzerinde de bir rakam olabilir" şeklinde konuştu.

Son olarak Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), yeni asgari ücret talebini 13 bin 200 TL olarak duyurdu.