2023 Asgari Ücrette Son Durum! Asgari Ücret İçin Sıra Bu Önemli Rakamda

2023 Asgari Ücrette Son Durum! Asgari Ücret İçin Sıra Bu Önemli Rakamda
2023 yılının yaklaşılmasıyla beraber, milyonlarca asgari ücretli çalışan maaş zammına yönelik açıklamaları yakından takip ediyor. Bu kapsamda, 2023 asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına...

2023 yılının yaklaşılmasıyla beraber, milyonlarca asgari ücretli çalışan maaş zammına yönelik açıklamaları yakından takip ediyor. Bu kapsamda, 2023 asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına devam ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 3. toplantısı 20 Aralık Salı günü gerçekleştirilecek. Toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bir işçinin günlük kalori ihtiyacından yaptığı çalışmayı sunacak. Öte yandan, bu toplantıda ilk kez tarafların rakamsal beklentilerini dile getireceği tahmin ediliyor. Peki 2023 asgari ücret ne kadar olacak? Akademisyen Tarık Zengin 2023 asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TÜİK'in Getireceği Rakam Önemli

Asgari ücrete ilişkin rakamların konuşulacağı toplantı için tarih belli oldu. Taraflar 20 Aralık'ta tekrar bir araya gelecek. Geçtiğimiz toplantıda kurumlardan istenen ilave bilgilerin bu toplantıda masaya yatırılacağı öngörülüyor. Özellikle TÜİK'in getireceği rakam önemli olacak..

Diğer toplantılarda asgari ücrete dair genel beklentilerini ifade eden tarafların da artık üçüncü toplantıda rakamsal anlamda taleplerini de dile getirmesi bekleniyor. Öte yandan, taraflar ücret dışında talepleri de gündeme taşıyacak. İşveren kesimi mevcutta uygulanan asgari ücret devlet desteğinin devamını talep ediyor. İşçi kesimi de vergi diliminin işçilerin gelir kaybı yaşamayacağı bir düzeyde olmasını talep ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu iki konudaki çalışmasını da bu toplantıda gündeme taşıyacağı öngörülüyor. 3. toplantı ile beraber tarafların belli bir paydada birleşmesinde sonra yeni asgari ücretin önce bakan ve sendika başkanları arasında değerlendirilmesi, nihai rakamın da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılacak görüşme sonrası ortaya çıkması bekleniyor.

2023 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Akademisyen Tarık Zengin, asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerini A Haber'e yaptı. Zengin'in açıklamaları şu şekilde:

"Rakam konusunda uzlaşmaya yakın bir süreçte olduğumuzu beyan edebiliriz. Komisyon çalışmaya başladığında endeksler belli olduğu için asgari ücretlilerin de belli bir oran beklentisi oluşuyor. Buna psikolojik sınır diyoruz. Emekçilerin 8 bin TL'yi psikolojik sınır gördüğünü söyleyebiliriz.

Şimdilerde telaffuz edilen rakamlar hemen hemen birbirine yakın. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz' şeklindeki mesajı işverenler tarafından karşılık buldu, bu da rakamların birbirine yakın olmasını sağladı. İşçilerin beklentisi ve işverenin teklifi arasında uçurum olurdu. Şu anki rakamlara bakarsak uzlaşmaya açık bir süreçteyiz. 8 bin liranın üzerinde olacak bir rakam çalışanlarda memnuniyet oluşturacaktır.

Çalışanların yüzde 63'ü asgari ücretin üzerinde alıyor. Ancak bu tür enflasyonist dönemlerde asgari ücrete yapılacak zamdan çok sayıda kesim etkiliyor. Bu sebeple diğer çalışanlarda benzer bir artış bekliyor. Asgari ücretin adı asgari ama etkisi azami. Çalışanların bu beklentisi de normal."