'YKS sınav yerleri nasıl belirlendi?'

'YKS sınav yerleri nasıl belirlendi?'
Geçen hafta gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumlarına Geçiş Sınavı (YKS) için belirlenen sınav merkezlerinin bazılarında, okul öncesi ve ilköğretim bölümlerinde öğrencilerin sınava girmek zorunda kaldığı belirtiliyor....

Geçen hafta gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumlarına Geçiş Sınavı (YKS) için belirlenen sınav merkezlerinin bazılarında, okul öncesi ve ilköğretim bölümlerinde öğrencilerin sınava girmek zorunda kaldığı belirtiliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Öğrenci Velileri Derneği, "Bu okulların okul öncesi ve ilköğretim binalarındaki sıralar neden adayların fiziki şartlarına uygun olarak değiştirilmemiştir?" diye sordu.

Öğrenci Velileri Derneği adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi Derya Aldemir; şunları söyledi:

"Geçtiğimiz hafta sonu ailelerin yıllardan beri binbir emek vererek yetiştirdikleri çocuklarının yaşamlarını, geleceklerini belirleyecek olan, Yükseköğretim Kurumlarına Geçiş Sınavı ilimizde de yapılmıştır. ‘Sınav Merkezi’ olarak kullanılan okulların seçiminde, bu merkezlere ulaşım koşullarının ve sınıfların fiziki şartları göz önünde bulundurulmadığı veliler tarafından Derneğimize aktarılmıştır. Hatta bu koşulların olumsuzluğu sınav gözetmenleri tarafından tutanak altına alındığı da tarafımızdan sözel olarak tespit edilmiştir.

Sınav merkezlerinden Özel TED ve Bahçeşehir Okullarındaki, okul öncesi ya da ilköğretim kısmında sınava girmek durumunda kalan gençlerimizin olması hangi planlamaya göre bunun yapıldığını ve belirleme kriterlerinin ne olduğunu bizlere merak ettirmektedir. Sınavın gerçekleştiği sınıfların yaş olarak küçük öğrenciler için tasarlanmış olması, bu sınıfların lise seviyesindeki öğrencilere uygun olmadığı anlamına gelmektedir. Sıra yüksekliği ve genişliğinin yetersizliği yüksek odaklanma ve motivasyon gerektiren bu sınavda öğrencilerimizi, diğer okullarda giren öğrencilere göre dezavantajlı duruma düşürmüştür.

Ayrıca bu okullar, şehir dışındaki konumları nedeniyle toplu taşımadan mahrumdur. Bu uzak mesafelere velilerin ve öğrencilerin kendi olanakları ile ulaşmaları gerekmiş, bu durum zaten yüksek kaygı seviyelerine sahip olan öğrencilerimizi ve ailelerini olumsuz olarak etkilemiştir.

 Yetkilileri bu yanlış planlamaların nedenlerini açıklamaya davet ediyor ve şu soruları yöneltiyoruz:

1- Hangi gerekçelerle toplu taşıma olanakları olmayan bu okullar seçilmiştir?

2- Bu okulların okul öncesi ve ilköğretim binalarındaki sıralar neden adayların fiziki şartlarına uygun olarak değiştirilmemiştir?"