Kurumlar arasında 'ekmek fiyatı' kavgası

Kurumlar arasında 'ekmek fiyatı' kavgası
Edirne Ticaret İl Müdürlüğü, "Denetim yapmıyorlar" iddiasına yanıt verdi. Geçen yıl kasım ayında ekmeğin kilogram fiyatı 7,14 TL iken Edirne'deki fırınlarda 10,00 TL'den satışa başlanmasının ardından 'haksız fiyat denetimi'...

Edirne Ticaret İl Müdürlüğü, "Denetim yapmıyorlar" iddiasına yanıt verdi. Geçen yıl kasım ayında ekmeğin kilogram fiyatı 7,14 TL iken Edirne'deki fırınlarda 10,00 TL'den satışa başlanmasının ardından 'haksız fiyat denetimi' yapıldığı ve 91 fırın hakkında tutanak düzenlendiği açıklandı. Fiyat tarifesi denetimlerinin ise bağlı bulunan oda tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

FIRINCILAR DERNEĞİ: "ETSO ZAM TALEPLERİMİZE CEVAP VERMİYOR"

Edirne Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Cambaz, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne (EDESOB) bağlı fırıncılar ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'na (ETSO) bağlı fırıncılar arasında yaşanan fiyat farklılığını gündeme getirerek, ETSO'nun zam talepleri konusundaki dilekçelerine cevap vermediğini söylemişti. Cambaz, "Şu anda Türkiye'de bilirkişiler tarafından hazırlanan raporlara göre 200 gram ekmeğin maliyeti 2 lira 70 kuruş. Bu ekmeği biz nasıl 1.5 liradan satalım? Biz kardan zarar etmiyoruz, direkt zarar ediyoruz. Bir kilo un 8 lirayken, bizden bir kilo ekmeğin 7 liraya satılması isteniyor." demişti.

Geçen günlerde Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (EDESOB), fırıncıların zam talebine olumlu cevap vererek kilogram fiyatını 10 TL'ye çıkarmış, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ise fırıncıların zam talebine cevap vermemişti. Konuyla ilgili olarak Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Cambaz, "Üyesi olduğumuz, bizim verdiğimiz aidatlarla hizmet sunan odamız bizi gerçekten zor durumlara sokmakta. 2 yıldır ekmeğe zam yapılması için ETSO'ya 8 dilekçe vermemize rağmen, bu dilekçeleri gündeme bile getirmediler. Yani fırıncının zam talebini görmezden geldiler. Biz de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları'nın verdiği tarifeye uymak zorunda kaldık. Şimdi ETSO, fiyat tarifemizi kendi verdiği tarifeye çekmemizi istiyor. Yani 200 gram ekmeği 1,50 liradan satmamızı istiyor." demişti.

ETSO: "TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVİNİ YAPSIN"

Konu hakkında basın açıklaması yapan ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, "Meslek komitesi Türkiye genelindeki ekmek fiyatlarını, un fiyatları ve maliyetleri araştırıyor. 9,90 fiyat istedikleri tarihte Türkiye'de ekmek fiyatının ortalaması 7,14 lira. 81 ilde böyle bir rakam yok. 24 Kasım'da istedikleri fiyat 12,50 lira. Edirne farklı bir cumhuriyet mi? Esnaf Odası 10 lira fiyatı verdi. ETSO, Belediye, Esnaf Odası, Tarım İl Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü olmak üzere kurul oluşturduk. 10 liralık fiyata Tarım İl Müdürlüğü ve Ticaret İl Müdürlüğü şerh koydu. Ticaret Odası aralık ayında bu konuyla ilgili kararını verecek." diye konuşmuştu.

Fiyat tarifesine uygun olmayan satışlarla ilgili konuşan Zıpkınkurt, "Denetlemesi gereken kurum Ticaret İl Müdürlüğü, 'Neden ceza vermiyorsun' diye yazı yazıyor bana." demişti.

TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ: "BİZİM YETKİ ALANIMIZ DEĞİL"

ETSO Başkanı Zıpkınkurt'un iddiaları üzerine konu hakkında Edirne Ticaret İl Müdürlüğünden basın açıklaması geldi. Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, fiyat tarifelerinin uygulanıp uygulanmadığı konusundaki denetim yetkisinin, üyenin kayıtlı bulunduğu odada olduğunun altını çizdi.

Altun, "Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmeliğin Tarifelerin Denetimi başlıklı 11. Maddesi, 'Bu yönetmeliğe göre düzenlenen tarifelerin bulundurulması gerekli yerlerde bulundurulup bulundurulmadığı ve bu tarifelere uyulup uyulmadığı üyenin kayıtlı bulunduğu oda tarafından denetlenir.' amir hükmü kapsamında, ilgili odanın vermiş olduğu ekmek fiyat tarifesi denetimleri yine ilgili oda tarafından yapılması gerekirken; bu hususta denetim yetkisi verilmemiş İl Müdürlüğümüzün yetkili olduğu yönünde yapılan açıklama ile kamuoyu yanıltılmıştır. Bakanlığımız mevzuatında İl Müdürlüğümüzün ilgili odalarca belirlenen fiyat tarifelerini denetleme yönünde bir yetkisi bulunmaması nedeniyle bu denetimlerin ilgili odalarca yapılması kendi mevzuatları gereğidir." ifadelerine yer verdi.

Edirne Ticaret İl Müdürlüğü olarak haksız fiyat artışı ve fiyat etiketi denetimleri gerçekleştirdiklerini söyleyen Altun, "01.01.2021 tarihinden bu yana 636 işyerinde 4.338 ürün denetlenmiş, tespit edilen aykırılıklara idari işlem yapılmıştır. Sonuç olarak kurumlar suçlanmadan önce ilgililerin öncelikle kendi mevzuatlarını gözden geçirmeleri ve ona göre basına bilgi vermeleri bağlı bulundukları kurumlar açısından da önem arz etmektedir." dedi.