ETSO Başkanı Zıpkınkurt'u istifaya çağırdılar

ETSO Başkanı Zıpkınkurt'u istifaya çağırdılar
Edirne'de ekmek fiyatı tartışması devam ediyor. Uzun süredir zam alamadıklarını belirten Edirne Ticaret ve Sanayi Odası üyesi fırıncılar, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt'a istifa çağrısında bulundu.Geçen günlerde başlayan...

Edirne'de ekmek fiyatı tartışması devam ediyor. Uzun süredir zam alamadıklarını belirten Edirne Ticaret ve Sanayi Odası üyesi fırıncılar, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt'a istifa çağrısında bulundu.

Geçen günlerde başlayan ekmek fiyatı tartışması devam ediyor. Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğine (EDESOB) üye fırıncıların fiyat tarifesine zam yapılmasının ardından, zam alamayan Edirne Ticaret ve Sanayi Odasına (ETSO) üye fırıncılar ekmeği tarifesiz olarak zamlı fiyattan satmaya başlamıştı. Edirne Ekmek İmalatçıları ve Unlu Mamuller Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, ETSO'ya verdikleri çok sayıda dilekçeye rağmen zam alamadıklarını belirterek, mecburen EDESOB tarifesini uygulamaya başladıklarını söylemişti.

Bunun üzerine açıklama yapan ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, tüm dilekçeleri değerlendirdikelrini ancak talep edilen fiyatların Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu söyleyerek, "Akıllarını iki üç kişiye kiraya vermiş arkadaşlara diyoruz ki, gelin sizi bilgilendirelim. Ama söylediğimiz iki üç kişilik grup toplantıya gelmelerini sabote ediyor. Edirne farklı bir cumhuriyet mi böyle bir fiyat istiyorsun? Esnaf Odası 10 lirayı vermiş, biz de aralık ayında karar vereceğiz." demişti.

Bu açıklamalar üzerine bir kez daha bir araya gelen ETSO üyesi fırıncılar, bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Üyesi oldukları ETSO'nun başındaki ismin kendilerine olan tavrını kabul edemeyeceklerini belirten Ekmek İmalatçıları Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt'u istifaya davet etti. Canbaz, "Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt fırıncıları haksız yere eleştirmiş ve bizi halk düşmanı ilan etmiştir. Sayın Zıpkınkurt'un bizim oylarımızla, desteğimizle hatta verdiğimiz aidatlarla oturduğu koltuğu bir an önce boşaltmasını istiyor ve kendisini istifaya davet ediyoruz. İstifasının ardından, bizden özür dilerse kabul etmeyi düşünebiliriz." dedi.

ETSO Başkanı Zıpkınkurt'un kendilerini tarifesiz ekmek satmakla suçladığını belirten Canbaz, "Doğru, tarifesiz ekmek satıyoruz. Bunun nedeni, üyesi olduğumuz odanın defalarca ekmek tarifemizde güncelleme talep etmemize rağmen 2019 yılından bu yana bize tarife vermemesidir. Şimdi ise aralıkta bize zam vereceğini söylüyor ama bu zammın meclisten geçerse verileceğini ifade ederek kendini aklama peşindedir. Öte yandan 2019 yılından bu yana Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği iki defa ekmeğe fiyat güncellemesi yaptı." diye konuştu.

Zıpkınkurt'un "Edirne farklı bir cumhuriyet mi?" sözüne atıf yaparak konuşan Canbaz, "Merak ediyoruz; EDESOB üyeleri farklı bir cumhuriyette mi yaşıyor da üyesi olan fırıncıları üretim maliyetlerindeki artışla ezdirmeyerek ekmek tarifesini güncelliyor? Esnaf Odası üyesi arkadaşlarımız ekmeğin kilosunun 10 liradan satarken, üyesi olduğumuz ETSO ekmeğin kilosunu 7 liraya satmamızı istiyor. Farklı bir ülkede yaşıyorsak, sayın başkanın bunu bize yazılı olarak bildirmesini istiyoruz. Biz de bu ülkede yaşıyoruz, ülkede yaşanan krizden etkileniyoruz. Göstermelik olarak halkçı tavırlar sergileyen oda başkanı, halkın ekmeğiyle oynadığını henüz anlayabilmiş değil." dedi.

Geçen yıl Edirne'de fırıncılara tarifesiz ekmek satmaktan dolayı tutanak düzenlendiğini, yaşanan sürecin Valilik ve Belediyenin devreye girmesiyle birlikte çözüme kavuştuğunu anlatan Canbaz, "Sayın Başkan utanmadan sıkılmadan, fırıncıların akıllarını kiraya verdiğini söylüyor. Kendisi doğru söylüyor. Fırıncılar, 2018 yılında ETSO seçimlerinde Recep Zıpkınkurt'un başkan olması için elinden geleni yaptı. Biz farkında olmadan o seçimde aklımızı kiraya vermişiz, maalesef Recep Zıpkınkurt'u başkan seçtirmişiz. ETSO Başkanı yurt dışında gezmekten üyelerini ziyaret etmeyi unutmuş. En son ne zaman fırıncı üyesini ziyaret etmiş? Fırıncıların gelmediğini söylüyor, biz geçtiğimiz hafta odaya gittik, dilekçe verirken başkanla görüşmek istediğimizi ilettik. Genel sekreter, başkanın 'Benim çağırdığım zaman gelirlerse görüşürüz' dediğini söyledi." ifadelerine yer verdi.

Bugün ekmeğin kilogram fiyatının Tekirdağ'da 12 lira, Elazığ ve Bursa'da 12,50 lira olduğunu vurgulayan Canbaz, "Türkiye Fırıncılar Federasyonu ekmeğin kilosunun 14 lira olması yönünde açıklamalarda bulundu. Ama bizim oda başkanımız ekonomi profesörü gibi hesap yapmış ve bazı rakamlarla halkın karşısına çıkmış durumda. Bizim kendisine verdiğimiz hesap tablolarını göstererek açıklama yapıyor." dedi.

Zıpkınkurt'un, fırıncılıktan anlamayacağı iddialarına da yanıt veren Canbaz, "Ben 34 yıl fırıncılık yaptım. 2010 yılında demekli olarak fırınımı devrettim. 1998 yılından bu yana fırıncılar derneği başkanlığı görevini yürütüyorum. Ekmeğin üretiminden, malzeme tedariğine kadar her konuda uzmanım. Şu anda da üyelerimizin desteğiyle görevimi sürdürüyor ve fırıncının hakkını savunuyorum. Üyemin fiyat artışları altında ezilmesini değil, ayakta durabilmesini hedefliyorum. Bunu yaparken halkın da mağdur olmaması için orta bir yol bulmanın peşindeyim." diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ETSO) fırıncıların zam taleplerini geri çevirmesi üzerine Edirne Ekmek İmalatçıları ve Unlu Mamulleri Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, "Üyesi olduğumuz, bizim verdiğimiz aidatlarla hzimet sunan odamız bizi gerçekten zor durumlara sokmakta. 2 yıldır ekmeğe zam yapılması için ETSO'ya 8 dilekçe vermemize rağmen, bu dilekçeleri gündeme bile getirmediler. Yani fırıncının zam talebini görmezden geldiler. Biz de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları'nın verdiği tarifeye uymak zorunda kaldık. Şimdi ETSO, fiyat tarifemizi kendi verdiği tarifeye çekmemiz istiyor. Yani 200 gram ekmeği 1,50 liradan satmamızı istiyor." demişti.

Bunun üzerine açıklama yapan ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, "Meslek komitesi Türkiye genelindeki ekmek fiyatlarını, un fiyatlarını ve maliyetleri araştırıyor. 9,90 fiyat istedikleri tarihte Türkiye'deki ekmek fiyatının ortalaması 7,14 lira. 81 ilde böyle bir rakam yok. 24 Kasım'da istedikleri fiyat 12,50 lira. Edirne farklı bir cumhuriyet mi? Esnaf ve Sanatkarlar Odaları 10 lira fiyatı verdi. ETSO, Belediye, Esnaf Odası, Tarım İl Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü olmak üzere kurul oluşturduk. 10 liralık fiyata Tarım İl Müdürlüğü ve Ticaret İl Müdürlüğü şerh koydu. Ticaret Odası aralık ayında bu konuyla ilgili karar verecek. Fiyat tarifesine uygun olmayan satışları denetlemesi gereken kurum Ticaret İl Müdürlüğü, 'Neden ceza vermiyorsun' diye yazı yazıyor bana." demişti.

Tartışmaya dahil edilen Edirne Ticaret İl Müdürlüğü de, Zıpkınkurt'un iddialarına cevap vermişti. Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, fiyat tarifelerinin uygulanıp uygulanmadığı konusundaki denetim yetkisinin, üyenin kayıtlı bulunduğu odada olduğunun altını çizmişti. Altun, “Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmeliğin Tarifelerin Denetimi başlıklı 11. Maddesi, ‘Bu yönetmeliğe göre düzenlenen tarifelerin bulundurulması gerekli yerlerde bulundurulup bulundurulmadığı ve bu tarifelere uyulup uyulmadığı üyenin kayıtlı bulunduğu oda tarafından denetlenir.’ amir hükmü kapsamında, ilgili odanın vermiş olduğu ekmek fiyat tarifesi denetimleri yine ilgili oda tarafından yapılması gerekirken; bu hususta denetim yetkisi verilmemiş İl Müdürlüğümüzün yetkili olduğu yönünde yapılan açıklama ile kamuoyu yanıltılmıştır. Bakanlığımız mevzuatında İl Müdürlüğümüzün ilgili odalarca belirlenen fiyat tarifelerini denetleme yönünde bir yetkisi bulunmaması nedeniyle bu denetimlerin ilgili odalarca yapılması kendi mevzuatları gereğidir.” demişti.