Edirne'deki Arıtma Tesisi 20 Gün Sonra Faaliyete Geçiyor!

Edirne'deki Arıtma Tesisi 20 Gün Sonra Faaliyete Geçiyor!
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Paşaçayırı mevkisindeki arıtma tesisinde gazetecilere açıklama yaptı. Edirne Tunca Nehri'ne bırakılan evsel atık haberinin doğru olduğunu söyleyen Gürkan, şehirde bugüne kadar herhangi...

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Paşaçayırı mevkisindeki arıtma tesisinde gazetecilere açıklama yaptı. Edirne Tunca Nehri'ne bırakılan evsel atık haberinin doğru olduğunu söyleyen Gürkan, şehirde bugüne kadar herhangi bir arıtma tesisi yapılmadığını dile getirdi. Ayrıca 2015 yılında İller Bankası'yla yapılan projeyi ileri taşıdıklarını söyleyerek, planlarından bahsetti.

İller Bankası tarafından projenin çizilmesi ve ardından yer temininin yapılmasıyla birlikte Edirne Belediyesi'ne geri ödeme koşuluyla finansman sağlandığını söyleyen Gürkan, '5 Haziran 2018 tarihinde yani Dünya Çevre Günü'nde bu gördüğünüz tesislerin temelini attık' dedi.

Yaşanan Covid-19 pandemisine rağmen tesisi planladıkları tarihte bitirdiklerini söyleyen Gürkan, şunları kaydetti:

Ancak zemin şartları ve projedeki bazı eksikler nedeniyle 2022 yılında bir ikmal ihalesi yapıldı. Onunla beraber proje daha da hızlanarak devam etti. Şu anda gördüğünüz gibi fiziksel anlamda betonarme inşaatlarının tamamı bitmiş durumda.

Şimdi yaklaşık 20 gün sonra tesise ilk atık suları vermeye başlayacağız. Şu anda sözleşmeli firmamız gece gündüz çalışıyor. Bu tesis 2033 yılına kadar günlük yaklaşık 39 bin metreküp atık suyu arıtacak. Daha sonraki aşamada da günlük yaklaşık 50-51 bin metreküp suyu arıtacak şekilde planlandı.

20 Gün Sonra Kentin Atın Suları Tesiste Arıtılacak

Öte yandan Gürkan, şehirdeki evsel ve endüstriyel atıkların tesise geleceğini söyledi ve atıkların arıtılmasının son derece önemli olduğunun altını çizdi:

Edirne Belediyesi atık su arıtmada biraz geç kalmış belediyelerden biri ama görüldüğü gibi son derece modern, günün şartlarına, teknolojiye, bilime uygun bir ileri biyolojik atık su arıtma tesisini hayata geçirdik. 20 gün sonra kentin tüm atık suları burada arıtılacak.

Elektrik de Üretilecek

Son olarak Gürkan, bölgede tarım yapan birliklerle tesiste arıtılan suyun kullanılmasına yönelik görüşme yapıldığını da söyledi. Ayrıca tesisten çıkacak arıtma çamurdan da elektrik üretmeyi planladıklarını belirtti. Bahsi geçen arıtma tesisiyle şimdilik, Tunca Nehri ve Meriç Nehri'nin evsel atıklardan arındırılması bekleniyor.