Edirne İl Ticaret Müdürü Açıkladı: 'Şikayetler Doğru Belgelerle Aktarılmalı'

Edirne İl Ticaret Müdürü Açıkladı: 'Şikayetler Doğru Belgelerle Aktarılmalı'
Edirne İl Ticaret Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mahmut Altun, yapılan tüketici şikayetlerinin doğru bir şekilde değerlendirilebilmesi için, doğru belgelerin sunulmasının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.Edirne...

Edirne İl Ticaret Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mahmut Altun, yapılan tüketici şikayetlerinin doğru bir şekilde değerlendirilebilmesi için, doğru belgelerin sunulmasının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.

Edirne merkez ilçe dahil olmak üzere 9 ilçedeki tüketici şikayetlerini değerlendiren Tüketici Hakem Heyeti, fark ettiği hataları aktardı.

Teknolojik altyapıların gelişmesi nedeniyle tüketici şikayetlerinin %60'ının çevrimiçi ortamlar üzerinden yapıldığını aktaran Altun, özellikle Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) sayesinde, hakem heyetleri ve tüketici arasındaki fiziki evrak alışverişlerinin azaldığını söyledi.

Elektronik ortamda masrafsız, kolay ve hızlı bir şekilde vatandaşların şikayet başvurularını yapabildiğini söyleyen Altun, bu yıl 2.500 başvuru yapıldığını ve bunların 2022'sinin karara bağlantını söyledi. Ayrıca karara bağlananların da %40'ının tüketici lehine, %60'ının da aleyhine sonuçlandığını aktardı.

Tüketici aleyhine sonuçlanan başvuruların ise evrak eksikliğinden kaynaklandığını söyleyerek şunlara dikkat çekti:

Vatandaşlarımızın başvuruları çoğunlukla evrak eksikliği, şikayet dilekçesindeki isimle şikayete konu belgelerdeki ismin farklı olması, yanlış firmayı adres göstermesi veya merdiven altı dediğimiz yerlerden alışveriş yapması nedeniyle olumsuz sonuçlanıyor. Böyle olunca da birçok şikayet dilekçesi olumlu sonuca bağlanamıyor. Ayıplı mal satın alan vatandaşlarımız haklıyken mağdur olabiliyor. Eğer bir ürün hakkında şikayet varsa bunun mutlaka doğru bir şekilde belgelendirilmesi gerekiyor.

Yeni Parasal Sınır Artacak

Tüketici hakem heyetlerinin baktığı parasal sınırın da yeni yılla birlikte artacağını aktaran Altun, vatandaşların 30 bin TL'ye kadar olan uyuşmazlıklarda başvuru yapabildiğini aktararak şunları kaydetti:

2023 yılında parasal sınır 30 binden 66 bine çıkıyor. Vatandaşlarımız 66 bin liranın altında olan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvurabilir.

En Çok Şikayet Tekstil, Ayakkabı ve Cep Telefonundan Geliyor 

Altun, yapılan başvuruların en çok tekstil ve ayakkabı şikayetleri üzerine olduğunu söyleyerek, üçüncü sırada cep telefonlarının geldiğini aktardı:

İnsanlar artık hakkını nasıl arayacağını biliyor. Biz Edirne'de her ay bir radyodan bir saat yayın yapıyoruz, tüketici haklarını anlatıyoruz. Bunun yanında görsel basında da bununla ilgili gerekli bilgilendirmeler yapılıyor. Ancak bize başvuru yaparken de evraklarıyla ve istenen belgelerle gelirlerse haklarını aramaları daha kolay olur.

Aşırı Ucuz Ürünlere Dikkat! 

Vatandaşları internet üzerinden alışveriş yaparken dikkatli olmaları konusunda uyaran Altun, son olarak şunları kaydetti:

Burada da dikkat etmemiz gereken hususlar var. Kargocu kargoyu getirdiğinde mutlaka onun yanında açın, ürün eksik veya zarar görmüşse bir tutanak tutun. Bir de bir ürünün değeri 3 liraysa, internette 1 lira olarak gösteriliyorsa, bu, gerçek değildir. Ürün alırken de çok dikkatli olun.