Edirne Belediyesinden su kesintileriyle ilgili açıklama!

Edirne Belediyesinden su kesintileriyle ilgili açıklama!
Edirne Merkez'in tamamını etkileyen su kesintileriyle ilgili 3 gündür açıklama yapmayan Edirne Belediyesi, kesintinin 69. saatinde açıklama yaptı. Edirne'nin tamamında 18 Aralık 2020 Cuma günü akşam saatlerinden bu yana su kesintisi...

Edirne Merkez'in tamamını etkileyen su kesintileriyle ilgili 3 gündür açıklama yapmayan Edirne Belediyesi, kesintinin 69. saatinde açıklama yaptı. Edirne'nin tamamında 18 Aralık 2020 Cuma günü akşam saatlerinden bu yana su kesintisi yaşanıyor. Belediyenin 3 gün sonra yaptığı açıklamada, su sıkıntısı yaşanan bölgelerdeki şikayetlerin azaldığı, halen şehir merkezinde su iletiminin sağlanamadığı bölgeler bulunduğu belirtildi.

Kent geneli su kesintisinin 69. saatinde Edirne Belediyesinden yapılan açıklamada, içme suyu ihtiyacının karşılandığı Kayalıköy Barajı'nda aşırı kuraklık sebebiyle su seviyesinin %3 seviyelerine düştüğü, bu nedenle içme-kullanma suyu ihtiyacının %70'inin Süloğlu Barajı'ndan ve %30'unun Paşaçayırı Mevkisindeki kuyulardan karşılanmasının planlandığı belirtildi. Açıklamaya göre, 1992'de işletmeye alınan Süloğlu Barajı-Edirne arasındaki içme suyu isale hattının ekonomik ömrünü tamamlaması sebebiyle, ihtiyaç duyulan içme-kullanma suyunun şehir merkezine iletimi sağlanamadı. Bu sebeple Süloğlu Barajı-Edirne isale hattı ile Kayalıköy Barajı-Edirne isale hattının Küküler köyü mevkisinde bağlantısının yapılması planlandı ve yapım işleri tamamlandı. Hat üzerinde 22 noktada patlak meydana geldi.

Edirne Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, "18.12.2020 Cuma Günü saat 17:30’da Süloğlu Barajı’ndan içme ve kullanma suyu temini için önce mevcut hat üzerindeki su boşaltılmış, daha sonra kademeli olarak düşük debilerde hat doldurulmuş, hattın içindeki hava vantuzlar sayesinde atılmış ancak sürecin uzun sürmesi sebebiyle şehir merkezinde bulunan depolarımız dip seviyelere inmiş ve şehir merkezinde özellikle yüksek kesimlerde su kesintileri yaşanmaya başlamıştır. Su iletiminin ihtiyacı karşılayacak seviyeye gelmesi 19.12.2020 Cumartesi saat 23:00’ü bulmuştur. Şehir merkezindeki depolarımızın istenilen seviyeye gelmesi ile birlikte su sıkıntısı yaşanan bölgelerde şikayetler azalmıştır. Halen şehir merkezinde içme ve kullanma suyu iletiminin sağlanamadığı, şehrin en yüksek kotlu bölgeleri bulunmaktadır. Bu gece geç saatlerde şehir merkezinin tamamında sorunun çözüleceği ve su iletiminin tüm konut, ev ve iş yerlerine sağlanacağı öngörülmektedir." dendi.

Edirne Belediyesi tarafından yapılan açıklamanın sonunda, Trakya bölgesinin son 91 yılın en kurak dönemini yaşadığı belirtildi. DSİ verilerine göre, bölgedeki baraj seviyelerinin %20 seviyesinin altına indiği, yer altı sularının %85 azaldığı belirtildi.