Çin malı olanlar imha edildi!

Çin malı olanlar imha edildi!
Edirne'de kullanımı yasak olan Çin malı ölçü ve tartı aletleri el konularak imha edildi. 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayarlar Kanununun 15. Maddesi İ bendine göre kullanımı yasak olan 114 ölçü ve tartı aleti Edirne Belediyesi...

Edirne'de kullanımı yasak olan Çin malı ölçü ve tartı aletleri el konularak imha edildi. 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayarlar Kanununun 15. Maddesi İ bendine göre kullanımı yasak olan 114 ölçü ve tartı aleti Edirne Belediyesi tarafından kepçeyle ezilerek imha edildi. Yetkililer genelde seyyar satıcıların ve pazarcıların kullandığı Çin malı ölçü ve tartı aletleri konusunda mağdur olmamaları için vatandaşları uyardı.

14 Şubat 2019 tarihinde yayınlanan 7164 Sayılı Kanun ile 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununda bazı değişiklikler yapılarak, uluslararası birimler sistemine göre yapılmamış olan ölçü ve ölçü aletlerinin ticaret maksadıyla kullananlar hakkında uygulanacak idari ceza işlemleri güncellendi. Edirne Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne bağlı Ölçüler ve Ayar Memurluğu Birimi de bu kapsamda gerçekleştirdiği denetimlerde kullanımı yasak olan 57 adet elektronik ve 57 adet mekanik olmak üzere toplamda 114 ölçü ve tartı aletine bir süre önce el koymuş, ilgililer hakkında idari işlem uygulamıştı. Bu tartı ve ölçü aletleri ekiplerin gözetiminde imha edildi.

Çin malı elektronik tartı aletlerinin 3516 Sayılı Kanun gereği uluslararası standartlarda geçerliliği olmadığını ve ticaret amacıyla kullanılmasının yasak olduğunu belirten Edirne Belediyesi Zabıta Müdürü Mustafa Zogo, “Çin malı diye tabir ettiğimiz, ticarette kullanımı yasak olan terazilerin ayarsız, damgasız olanlarına el konuldu. El konulan 114 terazi imha edildi.” diye konuştu.

Zogo, ayrıca terazi kullanan esnafın 01 Ocak-28 Şubat tarihleri arasında beyanname vermek zorunda olduklarını söyledi.

3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununa göre damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi geçmiş ölçü aletini kullanan kişiye, ölçü aletinin türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre 500 Türk lirasından 10 bin Türk lirasına kadar; uluslararası birimler sistemine göre yapılmamış olan veya bu sisteme göre imal edilmiş olmakla beraber nitelikleri bakımından bu Kanun hükümlerine uygun bulunmayan ölçü ve ölçü aletlerini ticaret maksadıyla imal eden, ithal eden, satan, satışa arz eden, satın alan veya bulunduran kişiye 10 bin Türk lirasından 50 bin Türk lirasına kadar; ayarı doğru olmayan ölçü aletlerini kullanan kişiye, ölçü aletinin türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre 200 Türk lirasından 2 bin Türk lirasına kadar; damgalanmamış ölçü ve ölçü aletlerini satan, satışa arz eden veya ticari ilişkide kullanan kişiye 1000 Türk Lirasından 10 bin Türk Lirasına kadar; yetkisiz olduğu halde, bu Kanun kapsamına giren ölçü aletlerinin muayenelerini veya tamir ve ayarını yapan kişiye 2 bin Türk lirasından 10 bin Türk lirasına kadar; ölçü aletlerinin muayenelerini veya tamir ve ayarını yapmak için Bakanlık tarafından yetkilendirilen servislerin, yetki kapsamındaki hizmetlerde ilgili kanun ve yönetmeliklere aykırı faaliyette bulunması halinde 2 bin Türk lirasından 10 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanması hükme bağlandı.