Binalar İçin Zemin Kontrolü Uyarısı! Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya Açıkladı

Binalar İçin Zemin Kontrolü Uyarısı! Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya Açıkladı
Trakya Üniversitesi (TÜ) Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, TÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda öğretim görevlileri ve personellerine, deprem konulu konferans verrdi.Prof....

Trakya Üniversitesi (TÜ) Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, TÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda öğretim görevlileri ve personellerine, deprem konulu konferans verrdi.

Prof. Dr. Kaya, Trakya'nın çevre bölgelerde yaşanan depremlerden etkilendiğini dile getirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremin oluşum sürecine yönelik konuşan Kaya, bölgede inşa edilmiş binaların zemin koşullarının kayıpların artmasında önemli bir rolü olduğunu, zemin etütleri yapılan bölgelerde binaların inşa edilmesi gerektiği uyarısını yaptı.

Depremin ortak bir sorun olduğunu ifade eden Kaya, depremden en az hasarla ayrılmanın yolunun deprem öncesinde alınacak önlemlerden geçtiğini kaydetti.

Ülkemizdeki bilinçlendirme çalışmalarının artırılarak sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Kaya'nın açıklamaları şu şekilde:

"Bilinçlendirme çalışmalarının 2 ayda bir yapılması gerekiyor. Çünkü buna alışırsak, beynimiz deprem anında refleks göstermek yerine akıllıca ne yapması gerektiğini bilir. Deprem anında başınızı ve iç organlarınızı korumanız gerekiyor. Çök-kapan-tutun hareketini yapacaksınız. Yaşam üçgeni oluşturmak için de metal bir masa hayatınızı kurtarabilir. 18 yaşını geçmiş gençler arama kurtarma ve ilkyardım gönüllüsü olabilirler. Bu gönüllülük hepimiz için geçerli. Bunların sertifikalarını edinmek gerekiyor, çünkü bilinçsiz gönüllülüğün bir anlamı yok. İlkyardım ve arama kurtarma eğitimi almak bu depremde de gördüğümüz gibi çok önemlidir."

Kaya, evlerde vatandaşlar tarafından kolayca hazırlanacak afet çantasıyla ilgili de bilgi verdi.