Bursa 2022'de Tükettiği Enerjinin Yüzde 50'sini Kendi Üretti

Bursa 2022'de Tükettiği Enerjinin Yüzde 50'sini Kendi Üretti
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklanan 2022 verilerine göre, yıl boyu tüketilen enerjinin yarısı, yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı.Bursa, geçtiğimiz yıl, hidroelektrik santralleri (HES), güneş enerjisi...

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklanan 2022 verilerine göre, yıl boyu tüketilen enerjinin yarısı, yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı.

Bursa, geçtiğimiz yıl, hidroelektrik santralleri (HES), güneş enerjisi santralleri (GES) ve katı atık tesisleri aracılığıyla 137.5 kilovatsaat elektrik üretti. Böylelikle yıl boyu tükettiği elektrik enerjisinin %52'sini yenilebilir kaynaklardan karşıladı.

Çöpler Enerjiye Dönüşüyor

Belediye tarafından yapılan açıklamalara göre, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında çevreye de yatırım yapılırken, enerji ihtiyacı su ve güneş gibi doğal kaynaklardan ve evsel atıklardan karşılandı.

Şehrin ilçelerindeki çöp depolama alanlarını ıslah eden belediye, katı atık merkezlerinde toplanan atıkları ekonomiye kazandırmaya başladı.

Metan gazından elektrik üreten Yenikent ve İnegöl ilçeleri, katı atık depolama sahalarıyla biyogaz enerjisinden de elektrik üretti. Doğu Bölgesi Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde yıl boyunca toplamda 110 milyon 60 bin 102 kilovatsaat elektrik üretildi. Bu üretim ise belediyenin tesislerinde tüketilen elektriğin tamamını karşıladı.

Geçtiğimiz yıl BUSKİ Genel Müdürlüğü bünyesindeki hidroelektrik santralleri üzerinden 14 milyon 50 bin 726 kilovatsaat enerji elde edildi. Aynı zamanda güneş elektrik santrallerinden 837 bin 145 kilovatsaat ve çamur yakma tesisinden de 10 milyon 372 bin 60 kilovatsaat olmak üzere toplamda 25 milyon 259 bin 931 kilovatsaat elektrik üretildi. Yenilenebilir kaynaklar üzerinden üretilen bu enerjiyle BUSKİ Genel Müdürlüğü bünyesince tüketilen enerkinin %15'i karşılandı.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Artık Bir Zorunluluk 

Öte yandan açıklamalarda görüşlerine de yer verilen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, iklim değişikliğinin her geçen yıl daha tehlikeli olduğunu bu nedenle de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.

Belediye olarak su kaynaklarının korunması, tatlı su kaynaklarındaki kayıp kaçak oranının en aza indirilmesi ve pek çok çevre projesinin hayata geçirilmesini planladıklarını aktaran Aktaş, şunları kaydetti:

Bursa gibi hem sanayi hem de nüfus yoğunluğunun fazla olduğu şehirlerde karbon salımı önemli bir çevre sorunu. Bu sorunu aşmanın tek yolu da fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji. Bu konuda da Büyükşehir olarak önemli mesafe katettik. Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluş ve iştirak şirketleri bünyesinde 2022 yılı içinde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 52'sine karşılık gelen bir üretimi yenilenebilir kaynaklardan sağladık. Böylelikle hem çevreye hem de ekonomiye değer kattık.