Ağızları Açık Bırakacak Proje! Bu Teknoloji Futbolcuların Çevikliğini Arttıracak

Ağızları Açık Bırakacak Proje! Bu Teknoloji Futbolcuların Çevikliğini Arttıracak
SUBÜ'den yapılan açıklama göre, Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Gelen tarafından, 'Futbolcularda Çeviklik Performansının Tahmini İçin Yapay Zeka Tabanlı Model Geliştirilmesi' projesi, TÜBİTAK 1001...

SUBÜ'den yapılan açıklama göre, Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Gelen tarafından, 'Futbolcularda Çeviklik Performansının Tahmini İçin Yapay Zeka Tabanlı Model Geliştirilmesi' projesi, TÜBİTAK 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında kabul edildi.

Söz konusu projeyle, futbolcularda bulunması gereken en önemli yeteneğe etki eden parametrelerin belirlenerek, ağırlıklarına göre özelliklerin listelenmesi amaçlanıyor. Böylelikle de yapay zeka sayesinde futbolcuların performanslarını en üst seviyeye taşıyabilecek metotlar uygulanabilecek.

Projenin detaylarına yönelik konuşan Prof. Dr. Ertuğrul Gelen, çeviklik için önemli olduğu düşünülen 50 farklı parametrenin ölçüleceğini belirtti.

Söz konusu elde edilen verilerin yapay zeka algoritmalarının geliştirilmesinde kullanılacağını söyleyen Gelen, şunları kaydetti:

Geliştireceğimiz yapay zeka modeli, futbolcuların çeviklik antrenmanlarını ve antrenman metotlarını optimize etmek için kullanılabilecek. Projenin en önemli özelliği, disiplinlerarası çalışma olması. Bu projeyle, dünyada ve ülkemizde öncelikli alanlar içinde değerlendirilen yapay zeka, makine öğrenmesi, derin öğrenme alanları ile spor bilimleri içinde çeviklik performansına etki eden faktörler gibi farklı alanlar bir araya gelecek.

Öte yandan projenin araştırmacıları arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Saygın ve Sakarya Üniversitesi Adapazarı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Ulaş Yurtsever de yer alıyor.