NASA'nın Mars Helikopteri 50. Uçuşunu Gerçekleştirdi

NASA'nın Mars Helikopteri 50. Uçuşunu Gerçekleştirdi
NASA'nın cesur Ingenuity helikopteri, Mars'taki 50. uçuşunu tamamladı. Özel günü kutlamak için NASA, Ingenuity'nin şu ana kadarki görevinin bazı önemli anlarını gösteren bir video yayınladı. Ingenuity, 50. uçuşunu 13 Nisan...

NASA'nın cesur Ingenuity helikopteri, Mars'taki 50. uçuşunu tamamladı. Özel günü kutlamak için NASA, Ingenuity'nin şu ana kadarki görevinin bazı önemli anlarını gösteren bir video yayınladı. Ingenuity, 50. uçuşunu 13 Nisan Perşembe günü tamamladı, JPL web sitesinde yaptığı bir gönderiyle duyurdu.

nasanin-mars-helikopteri-50-ucusunu-gerceklestirdi

NASA'nın Mars helikopteri 322 metreden fazla yol kat etti

Gezi, 4 kiloluk, 19 inç yüksekliğindeki helikopterin 145,7 saniyede 322,2 metreden fazla yol kat ettiğini gördü. Ayrıca yarım mil genişliğindeki Belva Krateri'ne inmeden önce 59 fit ile yeni bir irtifa rekoru elde etti. Başarı birkaç cephede dikkat çekici duruyor. Ingenuity, şimdiye kadar başka bir gezegende uçmuş olan tek uçak ve iki yıl önce Mars'a vardığında en fazla beş uçuş yapması bekleniyordu.

nasanin-mars-helikopteri-50-ucusunu-gerceklestirdi

İnce Mars atmosferini ve sert iklimi idare etmedeki etkileyici yeteneği, NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndaki (JPL) Ingenuity ekibine, sonraki uçuşlarda cihazı daha yükseğe, daha hızlı ve daha ileriye itmeye ve hatta uçağı ve yerleşik kamerasını kullanmaya ilham verdi. İşi henüz bitmemiş olan JPL ekibi, Perseverance'ın antik yaşamın kanıtlarını aradığı kurumuş bir göl yatağı olan Jezero Krateri'nin Fall River Pass bölgesini keşfetmeden önce Ingenuity için başka bir yeniden konumlandırma uçuşunu gözden geçiriyor.

nasanin-mars-helikopteri-50-ucusunu-gerceklestirdi

NASA'nın Gezegen Bilimi Direktörü Lori Glaze, "Tıpkı Wright kardeşlerin 1903'te Kitty Hawk'taki o önemli günün ardından deneylerine devam etmeleri gibi, Ingenuity ekibi de başka bir dünyadaki ilk uçağın uçuş operasyonlarını takip etmeye ve bunlardan öğrenmeye devam ediyor" dedi. NASA'nın helikopteri şu anda 89 dakikadan fazla uçtu ve 7,1 milden fazla yol kat etti. En hızlı uçuşu sadece birkaç hafta önce 15 mil/sa'e ulaşırken, uçağın bir görevde kat ettiği en uzak mesafe Nisan 2022'de 2.325,8 fit oldu. Uçuşları sırasında toplanan veriler, Perseverance ekibinin en güvenli rotaları belirlemesine yardımcı oldu.

Ekip, Ingenuity'nin bazı bileşenlerinin aşınma belirtileri göstermeye başladığını ve çığır açan her görevin eninde sonunda sona ereceğinin farkında olduğunu açıkladı. JPL'de Ingenuity ekip lideri Teddy Tzanetos, "Buraya kadar geldik ve daha da ileri gitmek istiyoruz. En başından beri Mars'ta geçirdiğimiz sürenin sınırlı olduğunu biliyorduk ve her operasyon günü bir nimettir." dedi. Ingenuity'nin görevinin yarın mı, gelecek hafta mı yoksa aylar sonra mı sona ereceği şu anda bilinmiyor.